Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

"Λόγια Αρσενικά" Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Karfitsa Φιλίππα Βλαστού


Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Το «Λόγια Γυμνά» είναι το πρώτο βιβλίο της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρούκα και αποτελεί ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, όπως εξήγησε η ίδια σε συνέντευξη της στην Karfitsa. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε το alter ego του με τίτλο «Λόγια Αρσενικά» μια τολμηρή εξομολόγηση γένους αρσενικού.

Αγαπητή κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, σας γνωρίσαμε λογοτεχνικά πριν κάποια χρόνια μέσα από το βιβλίο σας «Λόγια Γυμνά». Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο; 

Πριν μερικά χρόνια κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο, το «Λόγια Γυμνά», από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, το οποίο είχε επιτυχία και πολύ γρήγορα προχώρησε σε δεύτερη έκδοση.  Το βιβλίο «Λόγια Γυμνά» είναι ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Το «Λόγια Γυμνά» είναι ένα θηλυκό βιβλίο με ιστορίες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο για άνδρες και γυναίκες, εκφερόμενες από χείλη θηλυκά. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο.  Περιλαμβάνει εξομολογήσεις παθιασμένων γυναικών, μοιραία συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν μέσα από τη ζωή γενικότερα και το περιβάλλον των ανθρώπων που τα προκαλούν.  Έρωτας, ηδονή, θλίψη,  αγάπη, απέχθεια, πόθος, εγκατάλειψη, πάθος, φαντασίωση, όνειρο, πραγματικότητα,  ζωή, θάνατος.  Κεντρική πηγή έμπνευσης είναι από τη μια πλευρά ο άνδρας, συμπρωταγωνιστής μέσα στις διάφορες μορφές του έρωτα: άγουρος, ώριμος, συναισθηματικός, παράνομος, ακραίος, βίαιος, βάναυσος…πλάι, από την άλλη πλευρά, σε μια πρωταγωνίστρια, γυναίκα φωτιά, άλλοτε ερωμένη, σύζυγο, μάνα, νόμιμη, παράνομη, παρθένα, κολασμένη, τιμωρό, αθώα διεστραμμένη… Το άγρια τρυφερό βιβλίο «Λόγια Γυμνά», οι παθιασμένες Γυναίκες του και οι μοιραία γοητευτικοί Άνδρες του, ακραία και αποκαλυπτικά, συνθέτουν ένα πάζλ συναισθημάτων, ένα λεκτικό παιχνίδι αισθήσεων για αναγνώστες που μπορούν να δουν πίσω από τις λέξεις και να δώσουν ζωή στις εικόνες που πραγματικά ίσως συνέβησαν…Το «Λόγια Γυμνά» εκφράζεται μέσα από τρεις μορφές λογοτεχνικού λόγου: δοκίμιο, πεζό, ποίημα. «Λόγια γυμνά.  Μια απόδραση. Ωμά, αισθησιακά. Το κορμί χάνεται στο νου. Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη. Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος. Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα. Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη. Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30. Η αγωνία γίνεται βάσανο. Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής. Η σάρκα ξεσκίζεται. Μια κραυγή. Αχόρταγα συναισθήματα. Αιώνιες αναμνήσεις».

Πως προχωρήσατε στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου «Λόγια Αρσενικά» που κυκλοφόρησε το Μάιου 2018; Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον πεθερό σας κ. Γιώργο Ρούκα;

Μετά την επιτυχημένη πορεία του πρώτου μου βιβλίου, άρχισε να καίει μέσα μου η φλόγα αναζήτησης του alter ego αυτού, δηλαδή μια τολμηρή εξομολόγηση γένους αρσενικού, δοσμένη με παραληρηματική γραφή και λογοτεχνική μορφή, όπου πρωταγωνιστής είναι ο άντρας, αρσενικό και συμπρωταγωνίστρια η γυναίκα, θηλυκό.  Έκανα μια έρευνα, μελέτησα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για να είναι αυθεντικό το αρσενικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να έχω αληθινές μαρτυρίες από άντρα / άντρες, ώστε πάνω σε αυτές να οραματιστώ, να φανταστώ, να δημιουργήσω, να δουλέψω. Και καθώς ήθελα μέσα από το βιβλίο αυτό να παρουσιάσω τη χαμένη γοητεία στον έρωτα των προηγούμενων ετών, χρειαζόμουν ώριμες, αρσενικές φωνές. Αυτό που ζητούσα το βρήκα στο πρόσωπο, τη ζωή και τις μαρτυρίες του πεθερού μου, Γιώργου Ρουκά, ο οποίος είχε γράψει στο παρελθόν το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Μια Ζωή Ορθοπεταλιά».

Πάνω στις προσωπικές εμπειρίες, τις περιγραφές και τις αφηγήσεις του πεθερού μου, εγώ έχτισα λόγια, μύθους, ιστορίες και εικόνες, έπλεξα αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, διάνθισα με διεθνείς ρήσεις και αποφθέγματα, φτιάχνοντας εν κατακλείδι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια ζωντανή μυθοπλασία στηριζόμενη σε μια αληθινή ιστορία που σοκάρει. Έτσι, αρχές Μαΐου 2018, κυκλοφόρησε επίσημα το μυθιστόρημα «Λόγια Αρσενικά» από τις εκδόσεις Πνοή, τον οποίο συνυπογράφω με τον Γιώργιο Ρουκά, το οποίο πωλείται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και παντού στο διαδίκτυο.

«Λόγια Αρσενικά». Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο, που περιγράφει μια ανθρώπινη ζωή που σοκάρει. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία που συναρπάζει. Το «Λόγια Αρσενικά» είναι ένα δυνατό, λογοτεχνικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με πάθος και μένει αλησμόνητο. Είναι η αληθινή ιστορία των ματωμένων πόθων ενός φιλήδονου άνδρα, η οποία εκτυλίσσεται στην ερωτική γραμμή του φιλόδοξου βίου του. Ένας άνδρας, πολλές ερωμένες, ένα αίσθημα, μια γυναίκα. Η σάρκα, το πνεύμα και η βούληση μιας κοινωνίας ανθρώπων παραδομένων στην αστάθεια, στην ανησυχία και στην ανία. Σεξουαλικά αρπακτικά; Πρόστυχα συναισθήματα; Αυθεντικά ένστικτα; Αυταπόδεικτη αλήθεια. Αυτό που κάνει τους ήρωες να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να ακολουθούν τη λογική αφημένοι στις ορμές της ηδονής. Πως το τυφλό σεξ υποδουλώνει την καθαρότητα του πόθου; Μπορεί το πάθος να σβήσει τον έρωτα; Μπορεί η αγάπη να αλλάξει την πραγματικότητα; Μια εξαιρετική ιστορία με τολμηρή γλώσσα και πραγματικές εικόνες.

Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάτι εντελώς πρωτοφανές σε σχέση με ότι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα από πρωτότυπο στην Ελληνική γλώσσα. Ένα λογοτεχνικό παραλήρημα. Αναζητούμε αιτίες και αφορμές. Τολμούμε με κριτική αντίληψη να αποσαφηνίσουμε άλλοτε με τη λογική και άλλοτε με το συναίσθημα έννοιες, πράξεις και αισθήματα. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο «Λόγια Αρσενικά» να διαβάζεται απνευστί.

Υπάρχουν λόγια «αρσενικά» και «θηλυκά»; Γιατί τονίζετε αυτή την διαφορά; 

Αρσενικό είναι αυτό που παράγει το σπέρμα για τη γονιμοποίηση, ό,τι ταιριάζει ή ανήκει σε άντρα, το δηλητήριο. Θηλυκό είναι αυτό που γεννά, το γόνιμο, το δημιουργικό, ό,τι ταιριάζει ή ανήκει σε γυναίκα.

Ο αναγνώστης / η αναγνώστρια που θα διαβάσει το «Λόγια Αρσενικά» και το «Λόγια Γυμνά»αυτόματα θα εντοπίσει τη λυρική, λογοτεχνική, λεκτική και εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στα αρσενικά και θηλυκά εκφερόμενα λόγια, αυτά που φέρουν τη χαμένη γοητεία και σαγήνη παλαιότερων εποχών, αναφορικά με τα αρχέγονα ζητήματα «ζωή, έρωτας, αγάπη, λατρεία, σεξουαλικός βίος, θάνατος». Ειδικότερα, στην εισαγωγή του βιβλίου «Λόγια Αρσενικά» δίνω μια χαρακτηριστική επεξήγηση, μέρος της οποίας καταθέτω:

«Λόγια Αρσενικά. Είναι τα πρώτα, τα τυχαία, τα αυθόρμητα, τα λόγια της στιγμής, που βρίσκει το ανθρώπινο μυαλό για να εκφράσει με λέξεις τον πυρετό που προκαλεί η ηδονή της σάρκας, όταν ο έρωτας λούζει το κορμί, όταν ο πόθος για τον άλλο βασανίζει την ψυχή, όταν το πάθος καίει την καρδιά, όταν ο σεξουαλικός παροξυσμός θολώνει το νου… τότε που επιτυγχάνεται η λύτρωση… εκφερόμενα από το στόμα ενός αρσενικού, κτήνους, θηρίου, ανθρώπου με ζωώδη ένστικτά. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτά τα λόγια, τα συνειδητά και τα ασυνείδητα, θα τα συναντούμε από την αρχή ως το τέλος ενός έρωτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αίμα γεμάτου. Στη ζωή πολλοί δειλιάζουν να τα ξεστομίσουν, στερούνται της χαράς να τα μοιραστούν με κάποιον άλλο και αντ’ αυτού βασανίζονται αναμοχλεύοντάς τα στη μοναχική σκέψη τους. Υπάρχουν όμως και οι πιο απελευθερωμένοι που  απολαμβάνουν τον αυθορμητισμό στον έρωτα και ζωντανεύουν τις ενδόμυχες σκέψεις και τη φαντασία τους με λόγια και πράξεις». 

Τι είναι αυτό που θέλετε να μείνει στους αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο; Mπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες; 

Το «Λόγια Αρσενικά», όπως και το «Λόγια Γυμνά» είναι λογοτεχνικά βιβλία βιωματικά, με έντονα στοιχεία μυθοπλασία, για ενήλικες. Γιατί πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα – δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: Τα όνειρα είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε.

Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι και μια εξομολόγηση, η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα.  Ο φόβος δεν υφίσταται ως έννοια.  Στη σχέση συγγραφέα – αναγνώστη η εξομολόγηση γίνεται συχνά μετάνοια. Μετάνοια για αυτά που έζησα, μετάνοια για όσα δε τόλμησα να ζήσω… Η μετάνοια είναι μία ελεύθερη, καλλιεργημένη, εσωτερική επιμελημένη διεργασία συντριβής και λύπης.  Η αληθινή μετάνοια δε συνδυάζεται με την αφόρητη θλίψη, την υπερβολική στενοχώρια και τις αδυσώπητες ενοχές.  Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νου, νοοτροπίας, μεταβολισμός.  Μετάνοια ακόμη σημαίνει αγάπη της αρετής, καλοκαγαθία, επιθυμία, προθυμία, συγχώρεση και διάθεση σφοδρή για αληθινή ζωή που ξεκινά από τα βάθη της καρδιάς.

Η γλώσσα μας, η Ελληνική, έχει πάνω από 100.000 λέξεις και πάνω από 300.000 σημασίες/έννοιες. Σκεφθείτε πόσες από αυτές γνωρίζουμε, πόσες χρησιμοποιούμε και πόσες ορθά κατανοούμε. Δεν υπάρχουν λέξεις καλές και κακές, όμορφες και άσχημες. Υπάρχουν λέξεις, μέρος μιας γλώσσας που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Λέξεις και έννοιες στην υπηρεσία των ανθρώπων για να επικοινωνούν, να χτίζουν γέφυρες, να συνεννοούνται, μα πάνω από όλα να εκφράζονται. Η ικανότητα της ατομικής έκφρασης είναι λυτρωτική, φάρμακο και γιατρειά μαζί. Το «Λόγια Αρσενικά» και το «Λόγια Γυμνά» απονέμουν έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας. Θριαμβευτικά φωνάζουν ότι μια φορά μονάχα ζούμε και επομένως αξίζει να είμαστε ειλικρινείς, να μιλάμε ξεκάθαρα για αυτά που νιώθουμε, όπως ακριβώς τα βιώνουμε, να τολμούμε να εξωτερικεύουμε τα θέλω μας, να μην κρυβόμαστε πίσω από δήθεν λέξεις και προσχήματα και να μην καταπνίγουμε τα συναισθήματα μας.

Πως ξεκινήσατε το «ταξίδι» της συγγραφής; 

Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας  την αιωνιότητα. Ξέρετε, η συγγραφή είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, σε ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εσύ γλυκαίνεσαι τόσο πολύ που θέλεις κι άλλο. Τα γραπτά μένουν και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο σου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Ανταμοιβή δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση αλλά και ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει κάθε βιβλίο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος και σε εξαγνίζει. Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο…

Κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται ο συγγραφέας να ανοίξει και να κλείσει το συρτάρι πολλές φορές … και σαν νιώσει έτοιμος τότε ανοίγει τα φτερά του στο κόσμο και ενδίδει με λαχτάρα σε κάθε πείραμα αισθήσεων… Γιατί κάθε βιβλίο άπαξ και κυκλοφορήσει καλλιεργεί μια ανοιχτή συγγενική διαδικασία όπου φυσικός γονιός αυτού είναι ο συγγραφέας, ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης… έπειτα έρχονται οι πνευματικοί γονείς, π.χ. η ομάδα του εκδοτικού οίκου,  οι συντελεστές της παρουσίασης αυτού… και η οικογένεια μεγαλώνει… έρχονται οι αναγνώστες …οι δημοσιογράφοι… οι κριτικοί… και τελικά κάθε αντίτυπο αποκτά τη δική του θετή οικογένεια, ξεχωριστή μεταχείριση, διαφορετική θέση στη καθημερινότητα… άλλη πορεία.  Με αυτό τον τρόπο το βιβλίο ανήκει σε όλους όσους θα ασχοληθούν μαζί του.  Ανήκει στον κόσμο… και η δύναμη του κόσμου είναι «μαγική»…  Υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για το συγγραφέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.