About



"The Content Of Persuasion" 

Summary

"Most creative treatments attempt to grab attention and sustain interest. Creatives employ news-value criteria such as timeliness, prominence and proximity; they also use different or unusual images, distraction and presupposition to grab the consumer's attention. Once the attention is grabbed, creatives use other techniques to sustain interest, such as the use of suspense, mystery, fantasy and escape and nostalgia." - Brierley, Sean (1995) The Advertising Handbook, Routledge, London



Sissy Sigioultzi-Rouka
About Her: 

President of Hellenic Cypriot Cultural Association | www.cultural-association.org 
Published Author | Writer | Digital Media Producer 

CV Synopsis


(Οσία) Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ΜΑ, ΒΑ:  Είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» του τομέα Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας, Πτυχιούχος  Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» του Πανεπιστημίου Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» από το DEI College, ενώ είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ.. Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί σειρά 9 ετών υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις καμπάνιες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» εκδόσεις Θερμαϊκός και «Λόγια Αρσενικά» εκδόσεις Πνοή. Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης  Αισθητικής Κουλτούρας και  Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς και την επιμέλεια αντίστοιχων εκδηλώσεων πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ. Ζει και εργάζεται στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ιωάννη Ρουκά και μητέρα 2 αγοριών. Είναι Πρόεδρος του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» Διατηρεί το ιστολόγιο: https://sissysigioultzirouka.blogspot.com   καθώς και προφίλ σε όλα τα γνωστά social media.



Τα βιβλία της "Λόγια Γυμνά" εκδόσεις Θερμαϊκός ISBN: 978-960-99317-4-8 και "Λόγια Αρσενικά" εκδόσεις Πνοή, ISBN 978-618-5307-35-6, κυκλοφορούν σε δεύτερη έκδοση. Τα έργα της πωλούνται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και το διαδίκτυο, ενώ διατίθενται και σε Ελληνικές βιβλιοθήκες. Της αρέσει το θέατρο, η όπερα, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, το  κολύμπι, η μαγειρική, το styling και η διακόσμηση.  Χαίρεται να ταξιδεύει, να καταγράφει τις εικόνες των τόπων που επισκέπτεται και να μελετά  την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων λαών. Διατηρεί ιστολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sissysigioultzirouka.blogspot.com. 

Contact Details




Extensive Interviews

«Λόγια Γυμνά»: Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, απαντά στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ζωής Ψαρρά ( εφημερίδα και portal "Πρώτο Θέμα")


1.Τι σας ώθησε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας την αιωνιότητα. Ξέρετε, η ώρα της συγγραφής για εμένα προσωπικά είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, με ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εγώ γλυκαίνομαι τόσο πολύ που θέλω κι άλλο.  Πιστεύω ότι τα γραπτά μένουν αιώνια και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο μου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο, η θριαμβική νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο. Ξέρω καλά πως κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται να ανοίξω και να κλείσω το συρτάρι πολλές φορές … και σα νιώσω έτοιμη τότε ανοίγω τα φτερά μου στο κόσμο και ενδίδω με λαχτάρα σε κάθε πείραμα αισθήσεων… κάπως έτσι ένα χρόνο πριν τα κείμενα έγιναν σελίδες και οι σελίδες βιβλίο ….


2.Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Από νεαρή ηλικία με ταλανίζει το κορυφαίο μυστήριο της εξέλιξης, της ζωής και του θανάτου και η καταλυτική επιρροή τους στον έρωτα, το πάθος και τις ανθρώπινες ορμές. Τόσο μέσα από τις σπουδές μου όσο και από προσωπική έρευνα μελετώ με ευαισθησία διάφορα είδη λόγου αναζητώντας αιτίες και αιτιατά. Όμως, πέρα από τέσσερα βιβλία που επηρέασαν τη ζωή μου σε διαφορετικές περιόδους μέσα από τις σαγηνευτικά μυστήριες εικόνες τους και που ποτέ δε θα ξεχάσω (iMartin Gray, “Le Livre de la Vie”, iiGerard de Nerval, “Sylvie”, ii) Joseph Cronin, “The Citadel”, ivPatrick Süskind, “Das Parfum”), πρωταρχική πηγή έμπνευσης για εμένα προσωπικά είναι η ίδια η ζωή μου.  Έχω την τύχη από μικρό παιδί να ταξιδεύω συχνά και κατά συνέπεια να έρχομαι σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να βιώνω την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα ξένων χωρών, να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους, να δέχομαι πρωτόγνωρα συναισθήματα και να εκτιμώ βαθιά την έννοια της διαφορετικότητας. Βέβαια, το πιο σημαντικό ταξίδι, που αέναα επαναλαμβάνω, είναι αυτό γύρω από τον εαυτό μου, το οποίο με έχει ανταμείψει με ιδίαν αυτογνωσία αλλά κυρίως με την ικανότητα να διαθέτω άπλετο χώρο για να μοιραστώ, να ακούσω τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω μου, δίνοντας τους την πρέπουσα σημασία, παρεμβαίνοντας, όταν μου το ζητούν ή όταν νιώθω ότι με χρειάζονται, ως φίλη και μάνα ταυτόχρονα. Μέσα στο «Λόγια Γυμνά» συναντούμε γυναίκες και άνδρες της καθημερινότητας, πρόσωπα που ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας, όλων των ηλικιών. Το κορίτσι και το αγόρι, το θηλυκό και το αρσενικό, ο άνδρας και η γυναίκα, νέοι, άγουροι, ώριμοι, ερωτευμένοι, αγαπημένοι, προδομένοι, σύντροφοι, εραστές, νόμιμοι,  παράνομοι, κολασμένοι, τιμωροί, αθώοι, διεστραμμένοι, η μάνα, ο πατέρας, η κόρη, ο γιος, γεμάτοι πάθος, ορμές, πάθη, ο φίλος, ο εχθρός, ο κακός, ο καλός, ο νικητής, ο χαμένος, ο θεατής της ζωής.  Ανθρώπινοι χαρακτήρες, οι οποίοι τολμούν και φωνάζουν. Εξωτερικεύουν τον 2ο και 3ο τους εαυτό και τα παράλληλα αυτά σύμπαντα γίνονται ένα. Αυτό, λοιπόν, το πλήθος των πολλαπλών, παράλληλων φωνών, σκέψεων που μας ακολουθούν κρυφά κάθε ώρα και στιγμή, που φωλιάζουν  μέσα στο μυαλό και τη ψυχή μας και που άλλοτε μας μπερδεύουν, μας φοβίζουν, μας βασανίζουν, τις αγνοούμε, τις καταπνίγουμε, είναι που δημιουργικά με εξιτάρει. 


3.Ηταν αυτοβιογραφικό, περιλαμβάνει φανταστικές ιστορίες ή η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό μυθοπλασίας με έντονα βιωματικά αλλά και αυτοβιογραφικά στοιχεία.  Άλλωστε, πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Πιστεύω ότι οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα. Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό, ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες θέλουν να φαντάζονται τον συγγραφέα ως κυρίαρχο ήρωα … αυτό το στοιχείο μας εξιτάρει όλους… η πιθανότητα να είναι αλήθεια, να συνέβησαν πράγματι όλα όσα  διαβάζουμε.  Ειδικότερα, στο βιβλίο «Λόγια Γυμνά» ανταμώνουμε μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων, εκρηκτικά σκίτσα ανδρών και γυναικών, σύγχρονους ανθρώπινους χαρακτήρες ποικιλόμορφων συναισθημάτων μέσα σε επίκαιρες καταστάσεις.


4.Ποια ήταν η υποδοχή του κοινού στο βιβλίο σας; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Ανταμοιβή για μένα δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση, είναι κυρίως ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει κάθε βιβλίο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος, αυτό με εξαγνίζει. Το «Λόγια Γυμνά» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010. Το κοινό μας υποδέχθηκε με θέρμη και η 1η έκδοση τείνει να εξαντληθεί. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά του να λαμβάνω την αγάπη και τις σκέψεις των αναγνωστών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και δια ζώσης. Είναι τόσο συγκινητικό να μου λένε ότι ταυτίζονται με τα πρόσωπα του «Λόγια Γυμνά» και ότι βιώνουν / βίωσαν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που περιγράφω.


5.Η οικογένειά σας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Ξέρετε, είμαστε μια μεγάλη και πολύ δεμένη οικογένεια. Οι άνθρωποι μου είναι πλάι μου, έμπρακτα με στηρίζουν και μου δίνουν τόσο κουράγιο να διεκδικώ τα όνειρά μου!


6.Πώς είναι να συνδυάζετε εργασία, οικογένεια και συγγραφή; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Για εμένα προσωπικά, είναι κάτι πάρα πολύ αρμονικό και εξηγώ: Η δουλειά μου είναι στο χώρο της υγείας, έναν πολύ ευαίσθητο εξορισμού κλάδο. Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους – στελέχη επιχειρήσεων, ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ και φυσικά συναδέλφους μου. Το marketing είναι ένα κατεξοχήν «κοινωνικό» επάγγελμα. Σου δίνει τη δυνατότητα της μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μέσα από αυτήν να δράσεις πιο στοχευμένα. Μέσα από αυτό όμως και εννοώ μέσα από τη συνεργασία με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, φορείς, συναδέλφους, γνωρίζεις πολλούς χαρακτήρες ανδρών και γυναικών, που με τον καιρό αποκτάς μαζί τους μια οικειότητα σε επίπεδο βέβαια που εσύ ή αυτοί επιτρέπεις. Φυσικά δεν εννοώ ότι στο βιβλίο περιγράφω προσωπικές ιστορίες κάποιων από όλους αυτούς, αλλά φυσικά αυτές οι ιστορίες αποτελούν και πηγή έμπνευσης για εμένα (όπως θα έκανε και ένας ψυχαναλυτής, γιατί αυτό λίγο – πολύ δεν είμαστε κι εμείς οι συγγραφείς;). Ταυτόχρονα, ούσα σύζυγος ενός επιχειρηματία, ο οποίος συναναστρέφεται και αυτός με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, λόγω του αντικειμένου του (είναι οικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις) και πάλι οι μεταξύ μας συζητήσεις, καθημερινά, όταν αργά το βράδυ φτάνουμε και οι δυο στο σπίτι, μου δίνουν υλικό και τροφή για σκέψεις, ανησυχίες και αφορμές για συγγραφή. Επιπρόσθετα, οι οικογένειές μας χαρακτηρίζονται από έντονη κοινωνικότητα, εννοώ ότι έχουμε πολλούς φίλους και γνωστούς, και το γεγονός αυτό αποτελεί και πάλι ένα «πλεονέκτημα» στην εξεύρεση θεμάτων, ηρώων κ.λ.π. Ομολογουμένως και τα τρία χρειάζονται δύναμη, πειθαρχία, διάθεση, μεράκι, αγάπη, αφοσίωση, όραμα, στόχους και πολύ, μα πάρα πολύ θετική ενέργεια και μεθοδική εργασία. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, τολμώ να πω ότι η συγγραφή ενός βιβλίου, όσο δύσκολη και αν μπορεί να θεωρηθεί, ίσως από πλευράς χρόνου, είναι για εμένα μια φυσική διαδικασία μέσα στην ίδια τη ζωή μου. 


7.Τι ετοιμάζετε για το μέλλον; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Παρ’ όλη την διακριτική πίεση των φίλων αναγνωστών αλλά και του εκδότη μας, για συγγραφή – έκδοση και 2ου τίτλου, αν και δε σας κρύβω ότι έχω ήδη αρχίσει να φλερτάρω με την ιδέα αυτή και έχω κάνει ήδη το πρώτο σκαρίφημα, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επί του παρόντος πρόωρο. Θα ήθελα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού να γνωρίσει – αγκαλιάσει το «Λόγια Γυμνά».  Για το λόγο αυτό αρχικά δημιούργησα και συντηρώ το λογοτεχνικό blog www.sissysigioultzirouka.blogspot.com.  Παράλληλα προγραμματίζουμε εκδηλώσεις και  συγκεντρώσεις φίλων σε όλη την Ελλάδα, για γνωριμία με το βιβλίο. 


8.Πώς βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας επί του παρόντος; Σας αποτρέπει από το να γράφετε ή λειτουργεί και η δυσκολία ως έμπνευση; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Φυσικά! Η κρίση που ζούμε, δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολιτική, κοινωνική, οικογενειακή, πνευματική και φυσικά συναισθηματική. Οι ισορροπίες αλλάζουν, κλονίζονται. Άνδρες πρότυπα, ή αντίστοιχα γυναίκες πρότυπα αλλάζουν. Μέσα σε όλα ζούμε και έναν βίαιο μετασχηματισμό της σχέσης «άνδρα – γυναίκας». Οι γυναίκες αγαπάνε ή ερωτεύονται με τον ίδιο τρόπο έναν άνδρα, μέχρι πρότεινως πρότυπο, ο οποίος έχει οικονομικά προβλήματα; Οι άνδρες από την άλλη μπορούν να δείξουν με πιο ουσιαστικό τρόπο και ίσως όχι τόσο υλικό το ενδιαφέρον ή την αγάπη τους σε μια γυναίκα; Και το κυριότερο, θα είναι αυτός ο τρόπος αποδεκτός από το άλλο φύλλο, τώρα πια;  Μήπως η κρίση σε όλες της τις μορφές είναι μια ευκαιρία (για να δανειστώ μια έκφραση που ακούμε συχνά τώρα τελευταία) για έναν επαναπροσδιορισμό ή αν θέλετε έναν ορισμό των αληθινών σχέσεων μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Θα μπορούν τα δύο φύλλα να ζήσουν, να ερωτευθούν, να αγαπηθούν χωρίς το πέπλο της επίπλαστης ευημερίας που μας είχε περιβάλλει τα τελευταία τριάντα χρόνια; Μήπως όλοι μας, τώρα πια, από εδώ και μπρος, όταν θα λέμε «σ’ αγαπώ» σε έναν άνθρωπο, θα το λέμε προς τον άνθρωπο και όχι στον τρόπο ζωής του;  Ή μήπως για τους πιο αδύναμους από εμάς θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο; Έτσι λοιπόν, όλα αυτά, φυσικά και αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους μας, θέλω να πιστεύω, και άρα πηγή έμπνευσης για εμένα.


«Λόγια Γυμνά»: Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, απαντά σε ερωτήσεις διαφόρων δημοσιογράφων και αναγνωστών:


1.«Λόγια Γυμνά». Τι είναι αυτό το βιβλίο;  Για τι ακριβώς μιλάει; Πως το περιγράφετε; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Το βιβλίο «Λόγια Γυμνά» είναι ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.  Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο.  Περιλαμβάνει εξομολογήσεις παθιασμένων γυναικών, μοιραία συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν μέσα από τη ζωή γενικότερα και το περιβάλλον των ανθρώπων που τα προκαλούν.  Έρωτας, ηδονή, θλίψη,  αγάπη, απέχθεια, πόθος, εγκατάλειψη, πάθος, φαντασίωση, όνειρο, πραγματικότητα,  ζωή, θάνατος…  Κεντρική πηγή έμπνευσης είναι ο άνδρας, συμπρωταγωνιστής μέσα στις διάφορες μορφές του έρωτα: άγουρος, ώριμος, συναισθηματικός, παράνομος, ακραίος, βίαιος, βάναυσος...πλάι σε μια γυναίκα φωτιά, άλλοτε ερωμένη, σύζυγο, μάνα, νόμιμη, παράνομη, παρθένα, κολασμένη, τιμωρό, αθώα διεστραμμένη…

Αποτελείται από τρία μέρη:   1. "Εξομολογήσεις Γυναικών στο Νεκρό Προσκεφάλι της Κάθε Κριστίν".  Πρόκειται για  αυτοτελή λογοτεχνικά κείμενα, εξομολογήσεις πάθους, εμμονών και πόθου διαφόρων επωνύμων γυναικών. 2. "Κραυγές Μυαλού, Διάλογος Ψυχής".  Εδώ έχουμε λογοτεχνικά δοκίμια, έντονα συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες γένους θηλυκού. 3. "Παραλήρημα Καρδιάς", δηλαδή σύγχρονα, ελεύθερα ποιήματα, βιωματικές φωνές συναισθημάτων αγνώστων κοριτσιών. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι αυτό που στο πρώτο κεφάλαιο κορυφαία εκφράζεται σε ένα λογοτεχνικό κείμενο, σταθεροποιείται δυναμικά στο δεύτερο κεφάλαιο με τη μορφή δοκιμίου και γλυκά καταλαγιάζει στο τρίτο κεφάλαιο μέσα από την ποίηση.  Εν συντομία θα έλεγα ότι το άγρια τρυφερό βιβλίο "Λόγια Γυμνά", οι παθιασμένες Γυναίκες του και οι μοιραία γοητευτικοί Άνδρες του, ακραία και αποκαλυπτικά, συνθέτουν ένα πάζλ συναισθημάτων, ένα λεκτικό παιχνίδι αισθήσεων για αναγνώστες που μπορούν να δουν πίσω από τις λέξεις και να δώσουν ζωή στις εικόνες που πραγματικά ίσως συνέβησαν…


2.«Λόγια Γυμνά». Τι σημαίνει για εσάς; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.: Είναι το Δικαίωμα στη Ζωή μέσα από την ελεύθερη έκφραση.  Λόγια, σκέψεις, εικόνες, όνειρα, αισθήματα, ελεύθερα, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς πισωγυρίσματα, σταράτα, ωμά, αληθινά, ειλικρινά, πραγματικά, ζωντανά, γυμνά, έντονα … όπως γράφω και στο βιβλίο «δεν υπάρχουν «άσχημες» λέξεις… μόνο «άσχημοι άνθρωποι» … τι θα πει γυμνό και τι ντυμένο … τι θα πει όμορφο και τι άσχημο …. Ε, όχι πείτε μου ότι μια φορά στη ζωή σας δε νιώσατε όπως η Κριστίν στο κείμενο «Ο Μέγας Μοναχός» και ότι δε φωνάξατε μαζί με την Εσθήρ «Σύριγγες Ανθρωπιάς»! Επιτέλους! Μια φορά ζω με το όνομά μου! Δικαίωμα στην έκφραση, στις επιθυμίες, στον έρωτα!»


3.Πως γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου μέσα σας; Πότε το σκεφτήκατε; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας  την αιωνιότητα. Ξέρετε, η συγγραφή είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, σε ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εσύ γλυκαίνεσαι τόσο πολύ που θέλεις κι άλλο. Τα γραπτά μένουν και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο σου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Ανταμοιβή δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση αλλά και ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει κάθε βιβλίο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος και σε εξαγνίζει. Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο… Κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται ο συγγραφέας να ανοίξει και να κλείσει το συρτάρι πολλές φορές … και σαν νιώσει έτοιμος τότε ανοίγει τα φτερά του στο κόσμο και ενδίδει με λαχτάρα σε κάθε πείραμα αισθήσεων… έτσι και εγώ πριν ένα χρόνο παρέδωσα το βιβλίο στον ΙΑΝΟ και τις εκδόσεις ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ.


4.Πρόκειται για ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα / μυθοπλασία / συνδυασμός; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.: Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό.  Πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: Τα όνειρα είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε.


5.Έχει ενίοτε εξομολογητικό χαρακτήρα (εξομολογητική ποίηση). Δε φοβηθήκατε την έκθεση; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Ποια έκθεση;  Τι σημαίνει έκθεση; Τι σημαίνει εξομολόγηση; Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα.  Ο φόβος δεν υφίσταται ως έννοια.  Στη σχέση συγγραφέα – αναγνώστη η εξομολόγηση γίνεται συχνά μετάνοια. Μετάνοια για αυτά που έζησα, μετάνοια για όσα δε τόλμησα να ζήσω… Η μετάνοια είναι μία ελεύθερη, καλλιεργημένη, εσωτερική επιμελημένη διεργασία συντριβής και λύπης.  Η αληθινή μετάνοια δε συνδυάζεται με την αφόρητη θλίψη, την υπερβολική στενοχώρια και τις αδυσώπητες ενοχές.  Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νου, νοοτροπίας, μεταβολισμός.  Μετάνοια ακόμη σημαίνει αγάπη της αρετής, καλοκαγαθία, επιθυμία, προθυμία, συγχώρεση και διάθεση σφοδρή για αληθινή ζωή που ξεκινά από τα βάθη της καρδιάς.


6.Τι επιρροές λογοτεχνικές έχετε; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Θα σταθώ σε τέσσερα βιβλία που επηρέασαν τη ζωή μου σε διαφορετικές περιόδους, τα οποία και ποτέ δε θα ξεχάσω:

-Martin Gray, “Le Livre de la Vie”
-Gerard de Nerval, “Sylvie”
-Joseph Cronin, “The Citadel”
-Patrick Süskind, “Das Parfum


7.Αναρωτιέται η Ευνίκη  στη σελίδα 47 του βιβλίου σας «Λόγια Γυμνά»: «Νικητής, χαμένος ή απλός θεατής; Τελικά σε μια σχέση ζωής πως αξίζει να βλέπει κανείς, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα,  τον εαυτό του;» Τι θα απαντούσατε; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Θα χρησιμοποιήσω κι εγώ αρχικά την απάντηση που δίνει μόνη της η Ευνίκη στον εαυτό της λέγοντας «Μα, γιατί τα σκέφτεσαι όλα αυτά;» και στο τέλος αναφωνεί «… και οι δύο νικητές! Αχ! Αυτή η λαχτάρα του έρωτα, που γαργαλάει την ψυχή και την καρδιά, που κάνει το μυαλό να πεταρίζει, είναι τα φτερά του νικητή!» Βέβαια η Ευριλία στη δική της εξομολόγηση, που ακολουθεί αμέσως μετά, απαντά με σαφήνεια στην Ευνίκη και στο τέλος μας προτρέπει να ερωτευθούμε όσα η φύση σοφά εποίησε λέγοντας: «Αυτή είναι η ζωή! Εσύ είσαι ο άνδρας! Εγώ η γυναίκα!».  Ξεκάθαρη είναι και η τοποθέτηση της Λαοδίκης σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, στη σελίδα 65. «Είμαστε κρατούμενοι στην κοινωνική φυλακή που ανέμελα οι ίδιοι διαμορφώσαμε.  Κάποτε τα "κλισέ" και το "savoir-vivre" υπήρχαν για να ζωγραφίζουν ατμόσφαιρα.  Σήμερα ξεγυμνώνονται στα χέρια άδειων ανθρώπων που πουλούν δήθεν εντυπώσεις.  Τώρα εξαργυρώνουμε την ψυχή μας με βιτρίνα και εικόνα… Χαίρομαι τη θαλπωρή των λίγων δικών μου ανθρώπων.   Αυτό είναι το μεγαλείο της ευτυχίας!» Τέλος, αξίζει να αναλογιστούμε όσα τολμά να φωνάξει η Μυριάνθη στη σελ. 29: «Δεν είναι μάταιο να αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, τη δουλειά μας και την καλοπέραση μας;  Να δημιουργούμε μανιωδώς τόσα υλικά αγαθά και να τα γευόμαστε με ματαιοδοξία, αρνούμενοι να προσφέρουμε αγάπη, συντροφικότητα και ζωή, να μοιραστούμε δηλαδή κομμάτια της καθημερινότητάς μας, της ρουτίνας και των υποχρεώσεών μας, του μυαλού, της ψυχής, της καρδιάς και των ονείρων μας, με το σωστό άτομο, αυτό που θα επιλέξουμε γιατί μπορεί ταπεινά, με χαμόγελο, δύναμη και αξιοπρέπεια να βαδίσει πλάι μας στις στερήσεις, στη χαρά και στη λύπη, στην ευτυχία και στη δυστυχία, στο γέλιο και στο κλάμα, στα πλούτη και στη φτώχεια, στη γαλήνη και στην τρικυμία, στην υγεία και στην αρρώστια, στην ανακούφιση και στον πόνο, στην επιτυχία και στην καταστροφή, στη ζωή και στον θάνατο;»

Στη συνέχεια θα ήθελα να προσθέσω ότι η ζωή επί γης είναι μια συμμετοχική διαδικασία, διαρκώς εν κινήσει.  Αν μείνουμε στο «εγώ» θα χαθούμε.  Μόνο αν ζήσουμε το «εμείς» θα ισορροπήσουμε τον πόνο της ύπαρξης.  Ας σκεφτούμε ότι σήμερα πολλοί συνάνθρωποι μας δε μπορούν να έχουν όνειρα καθώς έφτασαν στο σημείο να αυτομαστιγώνονται από εσωστρέφεια και πανικό.  Η πρόχειρη αναζήτηση της δικής τους ταυτότητας αλλά και της ίδιας της ζωής τους βύθισε σε διανοητικό και ψυχολογικό σκότος.  Εμπρός λοιπόν να βγούμε στο φως, να αποδεχθούμε τη πρόκληση που μας προσφέρει η ζωή, να ισορροπήσουμε αριστοτεχνικά ανάμεσα στις προσωπικές μας επιθυμίες και τη χαρά του αλτρουισμού, μέσα από τη συνύπαρξη με τους άλλους.  Νικητής είναι αυτός που τολμά με αισιοδοξία, όποιος κι αν είναι ο πόνος του, να ζήσει αυτό που περιγράφεται στο δοκίμιο με τίτλο «Αγάπη μου» της σελ. 81 «…Σε λατρεύω και για μας αντέχω όλου του κόσμου την υπομονή…», να βιώσει όσα μας χαρίζει το δοκίμιο με τίτλο «Όνειρο και Προσμονή» στη σελίδα 93 «…Είναι νύχτα κι εγώ πάντα θα είμαι εδώ, προσμένοντας το όνειρο να φέρει μέσα μου το φως της ημέρας…» και να φανερώσει τον πόθο της «Εσθήρ» στη σελ. 45. «Δεν ξέρω αν τελικά σε θαυμάζω ή αν σε λυπάμαι… φτύνεις αίμα ζεστό… Εγώ φανερώνω σε εσένα όλη τη… λέπρα μου. Εσύ γιατί μου την κρύβεις;»


8.Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κρατήσει  ο αναγνώστης από αυτή τη δουλειά σας; Είναι μια ανοιχτή διαδικασία; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Σαφώς και είναι μια ανοιχτή διαδικασία.  Φυσικός γονιός κάθε βιβλίου είναι ο συγγραφέας, ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης… έπειτα έρχονται οι πνευματικοί γονείς, π.χ. η ομάδα του εκδοτικού οίκου,  οι συντελεστές της παρουσίασης αυτού… και η οικογένεια μεγαλώνει… έρχονται οι αναγνώστες …οι δημοσιογράφοι… οι κριτικοί... και τελικά κάθε αντίτυπο αποκτά τη δική του θετή οικογένεια, ξεχωριστή μεταχείριση, διαφορετική θέση στη καθημερινότητα… άλλη πορεία.  Το βιβλίο ανήκει σε όλους όσους θα ασχοληθούν μαζί του.  Ανήκει στον κόσμο… και η δύναμη του κόσμου είναι «μαγική»…  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω τους αναγνώστες σε μια αλληλεπιδραστική σχέση επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μαζί μου, με «Λόγια Γυμνά» στο blog του βιβλίου www.logiagymna.blogspot.comγιατί απλά η ζωή είναι πιο όμορφη όταν μοιράζεσαι!  


9.Θεωρείτε ότι το «Λόγια Γυμνά» είναι ένα τολμηρό, προβοκατόρικο βιβλίο; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.Το αληθινά τολμηρό είναι αυθεντικό, γυμνό.  Ναι, στο βιβλίο «Λόγια Γυμνά» το γυμνό είναι ντυμένο με τη θριαμβική γύμνια της θεάς του έρωτα, αγγίζοντας τη μυθική ώρα της εξιδανίκευσης.


10.Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες, οι οποίες μιλούν μέσα στο βιβλίο σας; Τις συναντάμε στο δρόμο; Είστε εσείς; 

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.: Ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας, εσείς, αυτή, εγώ, αυτές, εκείνη, εκείνες.  Γυναίκες όλων των ηλικιών.  Παιδιά, νέες, άγουρες, έφηβες, ώριμες, ελεύθερες, ερωμένες, παντρεμένες, χωρισμένες, απεγνωσμένες, τυχοδιώκτες, ολοκληρωμένες, φιλοσοφημένες, δηλητήριο, φωτιά, μάνες, στρατιώτες, απελπισμένες, σκληρές, τρυφερές, δυναμικές, διχασμένες, αθώες, ένοχες… μα πάντα ερωτευμένες με δίψα για ζωή.  Γενικότερα, στο «Λόγια Γυμνά» έχουμε μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων, εκρηκτικά σκίτσα ανδρών και γυναικών, ανθρώπινους χαρακτήρες ποικιλόμορφων συναισθημάτων, άτομα τα οποία δέχονται τη πρόκληση, ζουν αληθινά και μετά αποφασίζουν για κάθε τι ξεχωριστά, εάν θα το αποδεχθούν ή θα το απορρίψουν.  

11.Τι Εστί Έρως; (Athens Voice)

Συγγραφέας, Σ.Σ.Ρ.:  "Αχ! Λαχτάρα μου εσύ! Αναταράσσεις τα σωθικά, κυβερνάς το μυαλό, φουντώνεις τις αισθήσεις! Έρωτά μου, για χάρη σου φωνάζω, σπαρταράω! Δεν αντέχω άλλο! Βιάζομαι να’ ρθω κοντά σου! Δεν κρατιέμαι! Θέλω το κορμί σου, το άγριο φιλί σου! Καίγομαι!!!"


Contact Details for Sissy Sigioultzi-Rouka



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.