Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

"Λόγια Γυμνά" - Μαριάννα Τσαμακδά

"Στα πλαίσια της παρουσίασης αυτού το βιβλίου αρχικά σκέφτηκα να επιλέξω ένα απόσπασμα το οποίο θα με άγγιζε και θα μου διακινούσε έντονα συγκινησιακά βιώματα και να αναφερθώ σε αυτό. Καθώς το διάβαζα, όμως, με χαρά συνειδητοποίησα ότι το να επιλέξω αυτό το απόσπασμα μου ήταν πολύ δύσκολο καθώς κάθε σημείο αυτού του βιβλίου από την αρχή ως το τέλος με οδηγούσε σε ένα βαθύ εσωτερικό ταξίδι, γεμάτο από συναισθήματα.  Ως αναγνώστρια λοιπόν, σας καταθέτω τις σκέψεις μου, λόγια γυμνά, μαρτυρία και επικεντρώνομαι στα συναισθήματα που κι εγώ, εκούσια ή ακούσια, βίωσα και βιώνω.

Αυτό το βιβλίο μιλάει για τον έρωτα, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτό, «αυτή η λαχτάρα του έρωτα που γαργαλάει την ψυχή και την καρδιά», μιλάει για την αγάπη «η δύναμη, λέει, του νου μία μόνο έχει αιτία, να οδηγήσει το μυαλό, την ψυχή, την καρδιά στην αγάπη», μιλάει για τη χαρά, την ευτυχία, τη φιλία, την ελπίδα. Μιλάει για τον πόνο, τη λύπη, την αγωνία, το φόβο, την απώλεια. Δηλαδή μιλάει για την ίδια  τη ζωή….για τη ζωή που στην πραγματικότητα φοβόμαστε να ζήσουμε….γιατί αν τη ζήσουμε φοβόμαστε εκ προοιμίου ότι θα πονέσουμε ή ακόμα και αν την έχουμε ζήσει αρνούμαστε να την αποδεχτούμε γιατί πάλι φοβόμαστε τον πόνο ….όπως αναφέρει και η συγγραφέας «λένε κάποιοι ότι η αγάπη φέρνει ευτυχία, χαρά, χαμόγελα, σιγουριά, ασφάλεια… αλλά φέρνει επίσης πόνο, λύπη και αγωνία.»

Αποφεύγουμε, λοιπόν, να αγαπήσουμε, να ερωτευτούμε, να διαθέσουμε όλο μας το είναι στον άλλο… δηλαδή τελικά αποφεύγουμε να νιώσουμε για να μην πληγωθούμε… Αρνούμαστε να νιώσουμε τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια.

Ξεχνούμε όμως ότι ο πόνος είναι μία ισχυρή ένδειξη ύπαρξης. Μιας ύπαρξης όπου το Είναι μας αναβαθμίζεται σε υψηλότερα οντολογικά επίπεδα και βιώνει την υπέρτατη υπαρξιακή ένταση. Τότε, εκεί, εμείς έχουμε την απόλυτη ελευθερία να αντιμετωπίζουμε τον πόνο με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να αποκτά νόημα για εμάς.

Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Viktor Frankl, ψυχίατρου και στοχαστή του προηγούμενου αιώνα, ο οποίος έλεγε ότι «ακόμα και αν κάποιος βρεθεί στην πιο φοβερή δυστυχία που ούτε η δραστηριότητα ούτε η δημιουργικότητα μπορεί να δώσουν αξία στη ζωή, ούτε η ίδια η εμπειρία μπορεί να δώσει νόημα σ’ αυτή, αν βρεθεί ένας άνθρωπος σε τέτοια θέση, μπορεί ακόμα  και τότε να δώσει νόημα στη ζωή του με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει, δηλαδή με τον τρόπο που θα αναλάβει την ευθύνη του πόνου του.»  Γιατί μέσα από τον πόνο μας τελικά μαθαίνουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας…..

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία μέσα από την επαγγελματική μου ζωή, καθώς έχω τη χαρά και την τιμή να συναναστρέφομαι καθημερινά με πολλές γυναίκες. Έρχομαι αντιμέτωπη με τις ανησυχίες, τους φόβους, τις δυσκολίες και τον πόνο τους. Άλλοτε αυτό εκφράζεται άμεσα και άλλοτε διαφαίνεται μέσα από την εσωτερική ένταση ή τη συναισθηματική αποπροσωποποίηση. Και διερωτώμαι κάποιες φορές: Είναι άραγε προνόμιο, εντός και εκτός εισαγωγικών, μόνο των γυναικών αυτές οι έντονες συναισθηματικές ανησυχίες; Με τους άντρες τι συμβαίνει; Και αν συμβαίνει πώς εκφράζεται; Μήπως να τους το επιτρέψουμε; Ίσως τα Λόγια Γυμνά να γίνουν μια αφορμή για την εκδήλωση, την αποδοχή  και την παραδοχή των συναισθημάτων τους…

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση θα ήθελα να πω πως πραγματικά θεωρώ τα λόγια γυμνά ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα. Ένα ανάγνωσμα το οποίο μας ταξιδεύει όλους, άντρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας, σε βαθιές και γνώριμες εμπειρίες, βιώματα και έντονα συναισθήματα. Είναι ευκαιρία λοιπόν παρά τη γενικευμένη κρίση με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι να αφεθούμε στο συναίσθημα, την αγάπη, τον έρωτα… Να αποδεχτούμε τις επιρροές των ανθρωπίνων σχέσεων, να έρθουμε πιο κοντά με τους άλλους και τελικά με τον ίδιο μας τον εαυτό."

Το ανωτέρω απόσπασμα είναι από τη βιωματική ομιλία της Μαριάννας Τσαμακδά, επιχειρηματία - αισθητικό της εταιρείας “Magnolia Beauty Matters”, για το λογοτεχνικό βιβλίο "Λόγια Γυμνά" της συγγραφέως Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά και των εκδόσεων Θερμαϊκός στη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, 1.3.2011, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ianos στην Αριστοτέλους.

Στο παρακάτω video δείτε ζωντανά την ομίλια της  Μ. Τσαμακδά:

Η Μαριάννα Τσαμακδά θα μπορούσε κάλλιστα να ταυτιστεί με την Ερμύλλη του Λόγια Γυμνά που συμπτωματικά είναι η μεσαιωνική ονομασία της Ορμύλιας Χαλκιδικής, όπου και γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε Αισθητικός και μετεκπαιδεύτηκε στο Μάντσεστερ. Σήμερα διατηρεί δικό της Ινστιτούτο Αισθητικής στη Θεσσαλονίκη.  Είναι μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα, με ιδιαίτερη άποψη για το γυναικείο φύλο, η οποία πηγάζει κυρίως μέσα από τη δουλειά της. Ασχολείται καθημερινά με το να ομορφαίνει τη γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα, τρυφερά και ανεπιτήδευτα, έχει μία σε βάθος επαφή με την ψυχολογία, τις ευαισθησίες και τα θέλω της σύγχρονης γυναίκας. Μέσα στο Λόγια Γυμνά αναγνώρισε τα πρόσωπα – φιγούρες που ανταμώνει στο διάβα της ζωή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.