Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά λογοτέχνιδα, SKG Life Έλενα Αναστασίου


Η αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε η Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρουκά, φιλόλογος και συγγραφέας των βιβλίο "Λόγια Γυμνά" και "Λόγια Αρσενικά" στο περιοδικό SKG Life και στη συνεργάτιδα του Έλενα Αναστασίου. Κάντε κλικ εδώ εάν επιθυμείτε να διαβάσετε από το πρωτότυπο έντυπο.

1) Τι ρόλο έπαιζε η γραφή/ συγγραφή στη ζωή σας από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας;

Η γραφή είναι για μένα ένας άλλος έρωτας, αυτός που μου δίνει τη δύναμη να αιχμαλωτίζω το χρόνο, να κυνηγώ και να γεύομαι τα όνειρα μου. Η συγγραφή είναι πάντα εδώ για μένα, να μου θυμίζει όσα έζησα, αλλά κι αυτά που ποθώ να ζήσω. Η χημεία, τα γονίδια, η καταγωγή, ο τρόπος, ο τόπος, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε μας διαμορφώνουν ως άνθρωπο, μας χαρακτηρίζουν και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Φραγκολεβαντίνα, Σμυρνιά, Θεσσαλονικιά από την πλευρά της μητέρας μου και Κωνσταντινοπολίτισσα, Ανδριανουπολίτισσα από την πλευρά του πατέρα μου, γεννήθηκα σε μια μεγάλη οικογένεια με προπαππούδες και προγιαγιάδες, γιαγιάδες και παππούδες και πλήθος συγγενών, που όλοι είχαν να σου διηγηθούν πολλές ιστορίες, άπειρες εικόνες ζωής. Στα σπίτια άκουγες γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά και τουρκικά, λέξεις, νεύματα, στάσεις, κινήσεις και γεύσεις πολυπολιτισμικές. Λάτρεις των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της κουλτούρας οι δικοί μου άνθρωποι, από μικρή, μπόλιασαν μέσα μου το καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό μεράκι, τη λαχτάρα για πολιτισμό, γνώση και δημιουργία. Από πολύ μικρή διηγούμουν τις δικές μου ιστορίες και παραμύθια. Μόλις έμαθα γραφή και ανάγνωση, άρχισα σιγά – σιγά με οδηγό τα ένστικτα της κάθε ηλικίας μου, να καταγράφω τις σκέψεις μου με τρόπο μελωδικό και συναισθηματικά φορτισμένο.

2) Έχετε γράψει δύο βιβλία: "Λόγια Γυμνά" και "Λόγια Αρσενικά". Σχετίζονται μεταξύ τους; Καταπιάνονται με παρόμοια θέματα;

Τα λογοτεχνικά είδη που μελετώ και με απασχολούν συγγραφικά είναι το μυθιστόρημα, το διήγημα, η νουβέλα, το δοκίμιο, το χρονογράφημα και το πεζόμορφο ποίημα. Το μέχρι τώρα έργο μου είναι ένας συνδυασμός μυθοπλασίας με έντονα βιωματικά αλλά και αυτοβιογραφικά στοιχεία.  Στα βιβλία μου “Λόγια Γυμνά” και “Λόγια Αρσενικά” ανταμώνουμε μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων, εκρηκτικά σκίτσα ανδρών και γυναικών, σύγχρονους ανθρώπινους χαρακτήρες, ποικιλόμορφων συναισθημάτων, μέσα σε επίκαιρες καταστάσεις. Οι ήρωες των βιβλίων μου ως μυαλό, καρδιά και ψυχή, συνθέτουν ένα πάζλ συναισθημάτων, ένα λεκτικό παιχνίδι αισθήσεων για αναγνώστες που μπορούν να δουν πίσω από τις λέξεις και να δώσουν ζωή στις εικόνες που πραγματικά ίσως συνέβησαν… Το  "Λόγια Γυμνά", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Μια σύντομη περιγραφή του έχει ως εξής: «Λόγια γυμνά. Μια απόδραση. Ωμά, αισθησιακά. Το κορμί χάνεται στο νου. Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη. Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος. Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα. Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη. Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30. Η αγωνία γίνεται βάσανο. Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής. Η σάρκα ξεσκίζεται. Μια κραυγή. Αχόρταγα συναισθήματα. Αιώνιες αναμνήσεις.» Πρόκειται για ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.  Ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο που εστιάζει πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βιώνει τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και το θάνατο. 

Το "Λόγια Αρσενικά" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή και αποτελεί το alter ego του «Λόγια Γυμνά», ιδωμένο από την ανδρική, αρσενική πλευρά. Το "Λόγια Αρσενικά" είναι η αληθινή ιστορία των ματωμένων πόθων ενός φιλήδονου άνδρα, η οποία εκτυλίσσεται στην ερωτική γραμμή του φιλόδοξου βίου του. Πολλές ερωμένες, μια σύζυγος, ένα αίσθημα, μια γυναίκα. Η σάρκα, το πνεύμα και η βούληση μιας κοινωνίας ανθρώπων παραδομένων στην αστάθεια, στην ανησυχία και στην ανία. Σεξουαλικά αρπακτικά; Πρόστυχα συναισθήματα; Αυθεντικά ένστικτα; Αυταπόδεικτη αλήθεια. Αυτό που κάνει τους ήρωες να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να ακολουθούν τη λογική αφημένοι στις ορμές της ηδονής. Πως το τυφλό σεξ υποδουλώνει την καθαρότητα του πόθου; Μπορεί το πάθος να σβήσει τον έρωτα; Μπορεί η αγάπη να αλλάξει την πραγματικότητα; Μια ιστορία με τολμηρή γλώσσα και πραγματικές εικόνες. Ένα δυνατό μυθιστόρημα που διαβάζεται με πάθος και μένει αλησμόνητο. Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο "Λόγια Αρσενικά" να διαβάζεται απνευστί. 

3) Το δεύτερο βιβλίο σας το γράψατε σε συνεργασία με τον πεθερό σας, Γιώργο Ρουκά. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Ο Γιώργος Ρουκάς το 2006 είχε αυτοεκδόσει το βιβλίο «Μια Ζωή Ορθοπεταλιά» που αποτελεί ένα μέρος της αυτοβιογραφίας του. Οι δυο μας γνωριστήκαμε το 2008, τον καιρό που ολοκλήρωνα τη συγγραφή του «Λόγια Γυμνά».  Είμαστε δυο άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, αλλά το ίδιο αισθαντικοί και παθιασμένοι με τη ζωή και το ρομαντισμό των αισθήσεων.  Όταν το 2010 κυκλοφόρησε το «Λόγια Γυμνά», λόγια γένους θηλυκού, η επιτυχία του, ως οικογένεια, μας γέμισε συγκίνηση. Το 2012 ήρθε με πολύ χαρά η 2η έκδοση αυτού και τότε ο Γιώργος Ρουκάς είχε τη διαίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη για το ταίρι του, για λόγια και συναισθήματα γένους αρσενικού. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Εκείνος μου εμπιστεύθηκε ένα πρωτόλειο βασισμένο σε δικές του καταστάσεις και εμπειρίες. Εγώ το πάντρεψα με δικά μου βιώματα και ιστορίες. Μοιραία πάνω στο αρχικό σενάριο ημερολογιακού χαρακτήρα, έχτισα λόγια, ιστορίες και εικόνες, έπλεξα αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, διάνθισα με διεθνείς ρήσεις και εμπειρίες, φτιάχνοντας εν κατακλείδι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια αληθινή ιστορία που σοκάρει.     

4) Πέρα από τη συγγραφή, τι άλλο αγαπάτε να κάνετε; Είτε εργασιακά, είτε σαν χόμπυ...

Είμαι φιλόλογος με ειδίκευση στα Σύγχρονα Γράμματα και τα Ψηφιακά ΜΜΕ. Γράφω τα κείμενα, επιμελούμαι και παρουσιάζω το φιλμικό ημερολόγιο adagio της 3 Heads Digital Films, το οποίο προβάλει και επικοινωνεί την εργογραφία και τη βιογραφία συνανθρώπων μας που υπηρετούν το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, του πολιτισμού, της κοινωνικής και πολιτικής προσφοράς. Παράλληλα αγαπώ το διάβασμα, την αφήγηση, την απαγγελία, τη μουσική, τον χορό, το τραγούδι, τη ζωγραφική, την όπερα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη διακόσμηση, τη συλλογή κλασσικών αντικειμένων - αντίκες, τη μαγειρική και τις αέναες λαογραφικές και πολιτιστικές διαδρομές.

5) Ποιους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς θαυμάζετε για την προσωπικότητα και τον τρόπο γραφής τους;

Οι σπουδές μου είναι κυρίως σε ξενόγλωσση γραμματολογία και τα πεδία έρευνας και μελέτης σε ξένους, αλλόγλωσσους συγγραφείς, για το έργο των οποίων τρέφω μεγάλη αγάπη. Εδώ θα  μνημονεύσω ένα μικρό μέρος των Ελλήνων που με το πνεύμα και τη γραφή τους κέντρισαν τον δικό μου κόσμο: Αρχαίοι Τραγωδοί, Λυσίας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σαπφώ, Αίσωπος, Όμηρος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Πηνελόπη Δέλτα, Νίκος Καζαντζάκης, Ζωρζ Σαρρή, Μάρω Βαμβουνάκη, Κωνσταντίνος Καβάφης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Κική Δημούλα, Κώστας Καρυωτάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Διδώ Σωτηρίου, Άλκη Ζέη, Λιλή Ζωγράφου, Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Εμπειρίκος, Δημήτρης Ψαθάς, Νίκος Τσιφόρος και αμέτρητοι άλλοι.

6) Οι περισσότεροι συγγραφείς αποτυπώνουν στα γραπτά τους κομμάτια του εαυτού τους. Εσείς δίνετε στα βιβλία σας αυτή τη μορφή "εξομολόγησης"; Αν ναι, δε σας φοβίζει αυτό το ψυχικό "ξεγύμνωμα";

Ζω με ευγενικό θράσος, δημιουργική ανυπομονησία και φιλότεχνη περιέργεια. Είμαι μια ευαίσθητη ψυχή, μια τρυφερή καρδιά, ένα γλυκό μυαλό μέσα σ’ ένα σκληροτράχηλο καβούκι που θέλει να αγάπα και να αγαπιέται. Τολμώ. Για εμένα προσωπικά το αληθινά τολμηρό είναι αυθεντικό και γυμνό από κάθε προσποίηση και περιτύλιγμα.  Στα βιβλία μου το γυμνό είναι ντυμένο με τη θριαμβική γύμνια του έρωτα, αγγίζοντας τη μυθική ώρα της εξιδανίκευσης. Σε αυτή την περίπτωση τι σημαίνει έκθεση; Τι σημαίνει εξομολόγηση; Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και την ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα. Ο φόβος δεν υφίσταται ως έννοια. Στη σχέση συγγραφέα – αναγνώστη η εξομολόγηση γίνεται συχνά μετάνοια. Μετάνοια για αυτά που έζησα, μετάνοια για όσα δε τόλμησα να ζήσω. .  Άλλωστε πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με την πένα σου, αν -έστω και ονειρικά- δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και δεν το γλείψεις μετά; Οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλοτε σπέρνει το θάνατο.

7) Σπουδάσατε και δουλέψατε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη;

Γεννήθηκα, έκανα ένα μέρος των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη, ζω και εργάζομαι εδώ.  Το πατρικό μου βρίσκεται στο ορεινό σημείο της πόλης μας, ανάμεσα στα Κάστρα της Άνω Πόλης και στο δάσος του Σέιχ Σου, γεμάτο δένδρα, καθαρή ατμόσφαιρα, πολιτιστική κληρονομιά και απαράμιλλή θέα. Κατοικώ πλέον στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάπου στη νοητή γραμμή που ενώνει τον Πύργο του Τριγωνίου με τον Λευκό Πύργο. Ζω την πόλη μου κάθε μέρα. Όσο κι αν την αγαπώ, κυρίως γιατί εδώ έχω χτίσει τις περισσότερες αναμνήσεις μου, στεναχωριέμαι και λυπάμαι διότι δεν έχει την ομαλή, φυσιολογική, λογική και διαχρονική ανάπτυξη, εξέλιξη και βελτίωση που της αρμόζει και της αξίζει. Κλυδωνίζεται αέναα σε φαύλους κύκλους μικροκομματικών συμφερόντων και μεταναστευτικών πρόχειρων παρεμβάσεων.  Ίσως είναι καιρός όλοι εμείς οι πολυπολιτισμικοί κάτοικοι της να τη νιώσουμε πιο βαθιά δική μας, σπίτι μας και να αποφασίσουμε ξεκινώντας από το δικό μας κατώφλι για έναν πραγματικό εξωραϊσμό, όπου πια δεν θα χωράει η παρανομία, η αμέλεια, η αναισθησία, η ρύπανση, η εγκληματικότητα και η πονηρή εκμετάλλευση που είναι καθημερινά μπροστά στα μάτια μας.

8) Από που αντλείτε έμπνευση για τα γραπτά σας;

Από τη ζωή μου και τους βίους των ανθρώπων γύρω μου. Από τη μουσική των λαών, των φυλών και των εθνών, αυτή που μαρτυρά τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα. Από τα πάθη και τους πόθους μου.  Κρατώ ζωηρό το παρελθόν, ζω για το παρόν με αγάπη, ζωγραφίζω με τόλμη το αύριο και κοιμάμαι ήσυχη αφήνοντας τα όνειρα του ύπνου γλυκά να με παρασύρουν σε συγγραφικούς και όχι μόνον παροξυσμούς.

9) Διατηρείτε το προσωπικό σας μπλογκ στο διαδίκτυο. Πού μπορεί να σας βρει κανείς και τι θα διαβάσει σε αυτό;

Το προσωπικό μου ιστολόγιο είναι το http://sissysigioultzirouka.blogspot.com, ένα ψηφιακό λεύκωμα με αναρτήσεις γύρω από την εργογραφία, τις καλλιτεχνικές, αισθητικές και πολιτιστικές μου αναζητήσεις, με σχετικά βίντεο, φωτογραφίες και δημοσιογραφικά αφιερώματα.

10) Tι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο, που τώρα ξεκινάει την ενασχόλησή του με τη συγγραφή;

Μελέτη, διάβασμα, έρευνα, περισυλλογή, καλλιέργεια, υπομονή, καρτερικότητα, αυτοκριτική, κριτική αντίληψη, κοινωνικότητα, πνεύμα συνεργασίας, ευγένεια, αξιοπρέπεια, καθήκον, ανιδιοτέλεια, αλτρουισμός. Όχι εύκολες και φτηνές λύσεις π.χ. πλαγιαρισμός και αντιγραφές. Η συγγραφή δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής, μεράκι και συναίσθημα, είναι έρωτας και αγάπη μαζί, να χάνεσαι στην άλλοτε γλυκιά και άλλοτε μαρτυρική ηδονή των λέξεων.


Στο σημείο αυτό μοιράζομαι μαζί σας μια σειρά φράσεων που ξεχωρίζω και αγαπώ: "Στη ζωή μου συναντώ εκατομμύρια σώματα. Απ' αυτά μπορεί να ποθήσω κάποια εκατοντάδες. Μα από τις εκατοντάδες αυτές δεν αγαπώ παρά μονάχα ένα. Ο άλλος, με τον οποίο είμαι ερωτευμένος, μου ορίζει την ειδοποιό διαφορά του πόθου μου. Τον ποθώ ολόκληρο; Μια σιλουέτα, μια μορφή, έναν αδιόρατο τόνο; Η μήπως ποθώ μόνον ένα κομμάτι αυτού του σώματος;" {Roland Barthes} 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.